Berlijn is een dynamische, historische én moderne stad. Hier komen heden en verleden op een indrukwekkende wijze samen. Weekendjeweg.nl neemt je mee! Naar deze stad met herinneringen uit de tweede wereldoorlog, de hereniging van West- en Oost-Duitsland in 1989 en zijn spectaculaire wederopbouw. Niet voor niets is Berlijn één van de populairste stadsbestemmingen in Europa. Historie én de recente geschiedenis maken Berlijn zo bijzonder.

De stad biedt eindeloos veel bezienswaardigheden, die allemaal meer dan de moeite waard zijn. Van de regeringswijk met de Brandenburger Tor, de Tiergarten en het Rijksdaggebouw tot historisch Berlijn met de bekende Unter den Linden, de Alexanderplatz en de Fernsehturm. En niet te vergeten het nieuwe West-Berlijn met de Potsdamer Platz, de Kaiser-Wilhelm-Gedächtenis-Kirche en Schloss Charlottenburg.

In Berlijn kun je winkelen tot je erbij neervalt. Van hip, casual en trendy tot klassiek, elegant of tijdloos, je vindt er alle modetrends voor ieders budget. Met als hoogtepunt de 3,5 kilometer lange Kurfürstendamm. Culinaire liefhebbers komen in Berlijn ook zeker aan hun trekken. Met restaurants uit alle werelddelen, voor ieders smaak en portemonnee geschikt. Een typisch Berlijnse specialiteit is de curryworst waarbij je dan natuurlijk wel een ‘Berliner Weiße’ drinkt. Dit is bier met siroop. Uitgaan is in deze stad zeker geen probleem: de vele cafés, theaters, clubs, pop podia,… de liefhebbers kunnen dansen tot in de late uurtjes. Berlijn is een échte wereldstad met een 24-uurs economie. Kortom een heerlijke stad voor een weekend lang genieten.

Wist je dat er overal door de stad beren staan? Het symbool van Berlijn.

Klik hier voor meer topbestemmingen

Huur een fiets
Zo overbrug je eenvoudig de afstanden tussen de Brandenburger Tor en de Alexanderplatz. Bovendien beleef je de stad optimaal op de fiets. Voordeel is dat de stad vlak is waardoor je moeiteloos van de ene bezienswaardigheid naar de andere fietst.

Brandenburger Tor
De enig overgebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger symbool voor de opdeling van de oost en west. Sinds de val van de muur is deze poort het symbool voor de eenheid van Duitsland.

Berliner Mauer
Een bezoek aan de  gedenkplaats Beliner Mauer mag  niet ontbreken tijdens je weekendje Berlijn. In de  buurt van het Noordstation vind je over een lengte van 1,4km  delen van de muur. Hier krijg je een indruk van de scheiding tussen Oost- en West Berlijn.

Checkpoint Charlie
De bekendste en beruchtste  grensovergang van Oost naar West was Checkpoint Charlie.  In het huis bij de grenspost komt de heftige geschiedenis van de opdeling opnieuw tot leven.

Potsdamer Platz
De Potsdamer Platz is van oorsprong het hart van Berlijn. Het was voor de oorlog één van de drukste pleinen van Europa. Het plein kreeg het tijdens de oorlog zwaar te verduren. Daarna was het 40 jaar lang een kaal stuk grond tussen Oost en West.

Na de hereniging is er een wedstrijd uitgeschreven. Het winnende ontwerp is inmiddels werkelijkheid en heeft ervoor gezorgd dat de Potsdamer Platz weer leeft.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Het gedenkteken voor vrede en verzoening. De kerk werd in de oorlog verwoest, in de jaren ’60 is er een modern gedeelte aan de ruïne gebouwd.

Rijksdaggebouw
Het parlementsgebouw, het nieuwe symbool van de stad. Er is veel gestreden om dit gebouw, maar sinds de restauratie - na de val van de muur - is het een metafoor voor democratie.

Let op: Bezoek je de  koepel en het dakterras van de Rijksdag, meld je dan op tijd aan. Het aanmeldingsformulier vind je op bundestag.de (2 dagen voor bezoek).

Unter den Linden

Deze prachtige laan met lindebomen ligt in het centrum van Berlijn. Sinds de val van de muur zijn veel gebouwen gerestaureerd en opnieuw opgebouwd. Zo heeft ‘Unter den Linden’ weer de allure die het verdient. Je vindt er ook volop restaurants, cafés en luxe winkels.

Fernsehturm
Bovenin deze toren heb je een fantastisch uitzicht over de stad! Op 368 meter hoogte  is een ronddraaiend platform met een bar en een restaurant.

Gendarmenmarkt
De Deutscher Dom, de Französischer Dom en Konzerthaus vormen samen een prachtig geheel op de Gendarmenmarkt. Veel Berlijners menen dat dit één van de mooiste pleinen van Berlijn of zelfs van heel Europa is. Hoe dan ook een verplichte stop tijdens je trip naar Berlijn.

Schloss Charlottenburg
Dit voormalige zomerverblijf van Frederik I is een schitterend gebouw met een prominente kunstverzameling en regelmatig wisselende tentoonstellingen. Een bezoek aan de tuinen rondom het paleis is ook meer dan de moeite waard.

Zoölogischer Garten
De Zoölogischer Garten (1844) is één van de oudste dierentuinen ter wereld. Je vindt nergens ter wereld zoveel verschillende diersoorten als in deze dierentuin. Daarbij zijn er ook een grote speeltuin, diverse restaurants en koffietentjes.


MUSEA
Berlijn telt maar liefst 180 musea met kunstwerken uit het verleden en ook veelbelovende moderne kunst. We hebben er een paar voor je geselecteerd:

Het Museumeiland
Museumeiland is UNESCO-werelderfgoed. In deze prachtige gebouwen vind je: De Alte Nationalgalerie, met mooie schilderijen en beeldhouwwerken uit de 19e eeuw.  Het Pergamonmuseum,  met antieke schatten. Het Altes Museum, met kunst en beeldhouwwerk van de Grieken, Romeinen en Etrusken. Het Neues Museum,  met een verzameling uit het Egyptisch Museum.

Musea over de geschiedenis van Duitsland
Het Deutsches Historisches Museum, het Jüdisch Museum Berlin en het DDR museum geven een overzicht van ruim 2000 jaar Duitse geschiedenis.

Musea Moderne kunst
Ook hier zijn er talloze van in Berlijn, eigenlijk teveel om op te noemen. Een aanrader is bijvoorbeeld de Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart. Hier zijn werken van onder andere Andy Warhol tentoongesteld. Of Museum Berggruen waar je werken van Pablo Picasso, Paul Klee en Henri Matisse kunt bewonderen.

Galerieën
Naast de vele musea is Berlijn met bijna 400 galerieën en een kleine 3000 tentoonstellingen toonaangevend binnen Europa.

Zowel de nationale als de internationale keuken is goed vertegenwoordigd in Berlijn. De Berlijnse keuken is de laatste jaren steeds meer gebaseerd op seizoensgebonden en biologische ingrediënten ook wel ‘Green Food’ genoemd. De gastronomische fijnproever komt zeer zeker aan zijn trekken in Berlijn: er zijn maar liefst 3 sterrenrestaurants.

De Berlijner is dol op de zondagsbrunch. In bijna alle cafés kun je nog tot laat in de middag uitgebreid ontbijten. Populaire ontbijtbuurten zijn de Prenzlauer Berg, de Kollwitzplatz of rondom de Kreuzberger Bergmannstraße.

De populairste winkelstraat van Berlijn is de wereldberoemde Kurfürstendamm. Deze maar liefst 3,5km. lange straat biedt talloze winkels en warenhuizen en is bovendien een favoriete plek om te flaneren.

Berlijn heeft nog veel meer te bieden: rondom de Breitscheidplatz vind je talloze boetieks en winkeltjes. In de wat rustigere zijstraten, zoals de Fasanenstraße, kun je naar hartenlust shoppen in chique boetiekjes. En daarna van een drankje genieten in een café  in een van de prachtige gebouwen van rond de eeuwwisseling.
In het verlengde van de Kurfürstendamm, ligt het legendarische Kaufhaus des Westens, afgekort KaDeWe. Dit is het grootste warenhuis van Europa. Hier is echt alles te koop: van de afdeling parfumerie en cosmetica via mode en design tot aan de etage met delicatessen toe. Goed voor uren winkelplezier!

Daarnaast vind je in Berlijn nog veel andere grote winkelcentra zoals bijvoorbeeld op de Alexanderplatz en de Postdamer Platz, en ook in de Schloßstraße in Steglitz. Hou je meer van designer kleding dan zijn de Münzstraße en de Mulackstraße een aanrader.

Tip: Op de Berlijnse rommelmarkten op zondag in het Mauerpark en op de Boxhagener Platz kun je lekker snuffelen tussen extravagante vintagemode.

Berlijn staat ook voor uitgaan tot in de vroege uurtjes. Je hebt door de hele stad keuze uit tal van leuke bars, clubs, theaters en  bioscopen.

Zien en gezien worden? Ga dan naar de Torstraße, hier ervaar je een typisch Berlijnse mix van charme en hippe clubs. Voor de ultieme danservaring. Voor het wat alternatievere uitgaansleven ben je in de Simon-Dach-Straße op de juiste plek. Hier zijn veel cafés en er wordt volop gefeest.

In het grensgebied bij onder andere Kreuzberg openen steeds meer bars en clubs, waardoor deze buurt zich in korte tijd tot dé hotspot van Berlijn heeft ontwikkeld.

En dan is er nog de Grande Dame  binnen het Berlijnse uitgaansleven, de Schöneberger Nollendorfplatz. Al in de jaren twintig was de homo-lesbische scene daar van harte welkom.