Utrecht is het kloppende hart van Nederland. De Domstad is vanuit het hele land goed bereikbaar en staat bekend om zijn grachten met werfkelders, oude statige panden en vele bezienswaardigheden. Een ideale bestemming voor een weekendje weg. Het centrum is goed te voet te ontdekken en herbergt talloze bijzondere plekjes.

Festivals van wereldformaat, trendy shops, diverse musea, veel cultuur en historie, goede restaurants en gezellige terrassen en cafés. Het is zomaar een opsomming van wat Utrecht te bieden heeft.

Utrecht kent tal van bezienswaardigheden. Zowel in het centrum als in de omgeving. Ontdek de historie en laat je verrassen.

Nederlands Spoorwegmuseum
Dit museum is meer dan alleen treinen kijken. Het Nederlands Spoorwegmuseum is leuk voor jong en oud. Bekijk de eerste Nederlandse stoomlocomotief, voel je een echte machinist in de attractie Vuurproef. Beleef het perron van de Oriënt Express in de theatershow of vergaap je aan de mooie historische treinen.

Domtoren
Wie Utrecht zegt, zegt Domtoren. De Domkerk staat midden in het centrum en is met ruim 750 jaar oud een van de oudste kerken van Nederland. Trotseer de 465 traptreden en geniet van het prachtige uitzicht over de stad. Ook de naastgelegen kloostertuin is een aanrader om te bezichtigen.

Rietveld Schröder Huis
Icoon van de stad is toch wel het moderne Rietveld Schröder Huis, ontworpen door de architect zelf. Bijzonder aan dit gebouw is dat dit het enige object is dat volgens de principes van de kunststroming ‘De Stijl’ gebouwd is met horizontale en verticale vlakken en duidelijk herkenbare kleuren. Een kijkje waard. Adres: Prins Hendriklaan 50, Utrecht.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Ontdek de grachten
Huur een sloep, kano of waterfiets en ontdek de wateren van het Utrechtse centrum. Je vaart er langs de ‘Utregse’ werfkelders die vroeger als opslagplaats gebruikt werden. Tegenwoordig vind je er restaurants met gezellige terrassen, ateliers of winkels. Liever niet zelf varen? Boek dan een rondvaarttocht. Aan de grachten zijn diverse bedrijfjes die deze uitjes aanbieden.

Domtoren
De trots van Utrecht heeft in 2014 een record aantal bezoekers gehad. En dat is niet voor niets want deze hoogste kerktoren van Nederland geeft een prachtig uitzicht over de stad én de regio eromheen. Je kunt zelf kiezen of je naar een hoogte van 70 of 95 meter klimt.

Kunstroute
In Utrecht West is een inspirerende kunstroute opgezet. Je volgt deze tocht per fiets in circa 1 uur of te voet in 2 uur. De route loopt langs allerlei galeries, openbare kunstwerken en (muur)schilderingen.

De Winkel van Sinkel
Café en restaurant Winkel van Sinkel ligt midden in het centrum van de stad. Dit imposante gebouw, gelegen aan de Oudegracht, werd in 1839 gebouwd als modern warenhuis. Tegenwoordig vind je er constant wisselende activiteiten op het gebied van muziek, dans, borrel en eten. Wil je eens anders-dan-anders eten, ga dan naar het Nachtrestaurant in de werfkelders onder dit statige gebouw.

Werftheater
In deze werfkelder beleef je bijzondere cabaret en kleinkunst voorstellingen. Een kleinschalig complex met optredens in intieme sfeer.
 
Stadswandeling

De Utrechtse binnenstad kent veel hoogtepunten en leent zich dan ook perfect voor een stadswandeling. Via het VVV-kantoor boek je diverse soorten wandelingen. Van hotspot wandelingen, tot lichtjes route of kinderthema rondleidingen.

Filmpje pakken
Ideaal bij slecht weer. Maar liefst 7 bioscopen zorgen in Utrecht voor een breed filmaanbod. Van echte block busters in Pathé Rembrandt tot creatieve art-housefilms in Springhaver.

Utrecht heeft een gezellig horecaleven. Het centrum, langs de grachten en kades, is boordevol leuke eetgelegenheden: van studentikoos tot chic, van hip tot knus. Keukens uit tal van landen zijn er vertegenwoordigd.

Vooral aan de Oudegracht en de omliggende straatjes zal het niet gemakkelijk zijn om een keuze te maken.

Op gastronomisch hoog niveau dineren? Ga dan naar Grand Hotel en tevens restaurant Karel V. In het stijlvolle decor van een voormalig klooster geniet je van heerlijke gerechten.

Utrecht is winkelstad bij uitstek. Met alles binnen loopafstand is slenteren langs de grachten, oude panden en door de kronkelstraatjes een waar genot. Naast de grote hoeveelheid winkels is het aanbod ook nog eens zeer veelzijdig. Bovendien zijn de winkels in de Utrechtse binnenstad 7 dagen per week geopend.

Het gebied rondom de Oudegracht heeft de meeste winkels. Deze straat is een goed startpunt en tevens een heerlijke plek die je koophart sneller zal laten kloppen. Op de gracht zelf, maar ook in de zijstraten vind je alle bekende winkels, afgewisseld door kleine boetieks en winkeltjes. Vergeet bij je bezoek vooral niet de Lijnmarkt en de Twijnstraat, deze oudste winkelstraat van Utrecht dateert al uit de 14e eeuw. Zit het weer tegen? Geen nood, in het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne kun je terecht in ruim 160 winkels.

Zaterdag is in Utrecht echte marktdag. Op loopafstand van elkaar vind je in het centrum 5 verschillende markten. Stoffenmarkt, bloemenmarkt, algemene warenmarkt en kleine pittoreske marktjes waar een fijne sfeer hangt. Of bezoek de Utrechtse Bazaar, al meer dan 30 jaar ieder weekend een begrip in Utrecht. Het leuke aan deze bazaar is dat je er uit alle windstreken ontzettend veel nieuwe en tweedehands spulletjes kunt vinden. Wie van markten houdt is in Utrecht op de juiste plek. 

In Utrecht kun je uitgaan door een avondje te borrelen in een café of uit je dak te gaan in een club of bij een concert. Het nachtleven gaat er tot in de vroege uurtjes door. Omdat er in Utrecht veel studenten zijn, is er een leuke jonge sfeer in de cafés en andere uitgaansgelegenheden. Vooral op donderdag, dé uitgaansavond bij uitstek voor studenten.

In het centrum zijn verschillende clubs en discotheken waar je tot diep in de nacht kunt feesten. Liever naar een optreden of concert? Dan heb je keuze uit optredens in de Winkel van Sinkel, een grand-café en festivallocatie. Naar Club Poema ga je voor dance muziek, als techno, house en electro.

Het Poppodium Ekko biedt vernieuwende bands uit binnen- en buitenland. Tivoli Vredenburg is een uniek complex waar uitgaan en een grote diversiteit aan optredens samenkomen. Even terug naar de middeleeuwen? Club Lux bevindt zich in een werfkelder.