Een verblijf op Waddeneiland Texel is in alle seizoenen leuk. Je vakantie begint eigenlijk gelijk al als de veerboot de haven van Den Helder uit vaart. De overtocht over de Waddenzee duurt misschien niet lang, je hoort de meeuwen rondom de veerboot roepen, het land achter je wordt kleiner en je ziet de contouren van het eiland voor je steeds groter worden. Zo ervaar je gelijk het heerlijke eilandgevoel en ben je er even helemaal tussenuit.

Texel is het grootste Waddeneiland met 20km lengte en gemiddeld 8km breedte. Het biedt voor ieder wat wils met uitgestrekte stranden, bossen en prachtige duingebieden met tal van fiets- en wandelpaden. Er zijn sfeervolle dorpjes als De Koog, Den Burg, Oosterend en Oudeschild. Vanuit de haven van Oudeschild kun je een boottocht maken waarbij je op garnalen gaat vissen of zeehonden spotten. Kite- of windsurfers en zeilers kunnen rondom Texel ook hun hart ophalen. Voor de avonturiers: het eiland beschikt over een vliegveld waar je kunt parachute springen. Zie je zelf al zweven boven het eiland?

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Ecomare – Zeehonden
Als je naar Texel gaat, hoort een bezoek aan Ecomare er eigenlijk bij. Je ziet hoe en waar de zeehonden worden opgevangen als ze het zelf even niet redden op zee. Het is een aanrader om het voeren van de zeehonden mee te maken. De verzorgers en met name de zeehonden met hun vrolijke geluiden en buitelingen in het water maken hier een leuke happening van. In de Walviszaal loop je tussen enorme walvisskeletten en zo zijn er meer interessante exposities.

Kaap Skil in Oudeschild
Achter de dijk van Oudeschild ligt een boeiend museum voor jong en oud. Je leert er meer over de geschiedenis van het eiland, over het jutten van aangespoelde spullen en er is ook een ruimte met een prachtige maquette met schepen uit de rijke historie van onze Gouden 17e eeuw. Texel was toen namelijk de belangrijkste ankerplaats voor de zeilschepen die over de hele wereld voeren. Er worden in het museum regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals visroken en touwslaan. Misschien is er wel een oude visser die je stoere zeemansverhalen vertelt…

De Sluftervallei
Een prachtig gebied dat is ontstaan door dijkdoorbraken en door de invloed van de getijden. Bij vloed komt het zeewater tot achter de duinen. Het is een waar paradijsje voor bijzondere planten en een broedplaats voor vele vogels. Er zijn wandel- en fietsroutes in met name het zuidelijke deel van het natuurgebied. Neem zeker even de moeite om van boven op een duintop van het bijzondere uitzicht te genieten.

De vuurtoren bij De Cocksdorp
De rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel is een echte eyecatcher. Je kunt de vuurtoren ook beklimmen. Een goede conditie is hierbij erg handig, want er is geen lift. De klim van 6 trappen geeft je een mooie beloning: je hebt boven een fantastisch uitzicht over het eiland, Vlieland en de Waddenzee. Entree is € 4,- per persoon. Dit stuk van Texel is sowieso een heerlijke bestemming om van het strand en de duinen te genieten.
 
Het Sommeltjespad
Dit is een wandelroute voor de wat kleinere kinderen van 1,5 km lang. De kinderen zoeken er zelf hun weg langs de Sommeltjes. Dat zijn de kabouters van Texel. Het beginpunt van de wandeling is aan de Pelikaanweg, vlakbij De Waal.

Parachute springen
Als je altijd al een keer hebt willen parachute springen, dan is dit je kans. Bij het paracentrum op het vliegveld kun je bijvoorbeeld een tandemsprong reserveren. Wie durft?

In Den Burg en in De Koog vind je in het centrum de meeste restaurants en cafés. Van eetcafé en pizzeria tot andere wereldkeukens. Vanuit het centrum van De Koog kun je via de Badweg het strand op. Op de kop van het duin is een hotel met restaurant met een prachtig uitzicht over de zee.

Zo zijn er meer mooie plekjes met een strandpaviljoen waar je terecht kunt voor een drankje, ontbijt, lunch of diner. Onze tip: het strandpaviljoen bij paal 9. Via een mooie route door een duingebied kom je bij het zuidelijkste puntje van Texel. Wandel in zuidelijke richting en je zal verbaasd zijn over de verbreding van het strand. Een bijzonder fraai stukje ongerepte natuur met aan de overkant van het water Den Helder. Strandpaviljoen Paal 9 is vrijwel het gehele jaar geopend.

Eten op topniveau op Texel? Ook dat kan. In het charmante en historische plaatsje De Waal geniet je van op-en-top service en heerlijke gerechten in restaurant Rebecca.

Chef-kok Jef kookt in zijn restaurant in Den Hoorn eigenzinnig en op sterrenniveau. Niet voor niets heeft restaurant Bij Jef een Michelin-ster en staat het al jaren in de top 100 van de beste restaurants van Nederland.

Restaurant ’t Pakhuus is een begrip op Texel. Het restaurant is in de haven van  Oudeschild gelegen. Sfeer, vervlogen tijden, lekker eten en typische Texelse streekgerechten komen in dit prachtige pand bij elkaar.

Den Burg is het grootste dorp van het eiland en is centraal op Texel gelegen. Het dorp heeft een middeleeuws centrum met een rond stratenpatroon. Het is hier heerlijk slenteren door de sfeervolle straatjes met leuke winkeltjes. De Weverstraat is de belangrijkste winkelstraat. Vergeet niet even een kijkje te nemen in het hofje aan deze straat.

De Koog, dat aan de westkant van het eiland ligt, biedt ook volop winkel- en strandplezier. Het is pal achter de duinen gelegen, dus je loopt van het strand zo het gezellige winkelcentrum in met vele restaurants en cafés.