Haarlem is een stad die je gezien móet hebben. De hoofdstad van Noord-Holland straalt warmte uit. In het centrum vind je veel historische panden, groen en mooie grachten. Proef de sfeer op een van de pleinen en straatjes vol met restaurants, kroegjes en hippe grand-cafés.  De vele terrassen die tot laat in het jaar geopend zijn, zijn erg leuk om de dag af te sluiten óf om de avond te beginnen! En wat dacht je van de grachten waardoor je rondvaarttochten kunt maken. Amsterdam is echt niet de enige stad die je vanaf het water kunt ontdekken. Voor shopliefhebbers is Haarlem een walhalla. Haal er je hart op in het grote en gevarieerde aanbod aan winkels, je slaagt er altijd!

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Musea
In Haarlem vind je veel musea. Denk bijvoorbeeld aan het Teylers Museum dat het oudste en eerste museum van ons land is. Je gaat hier terug naar de 18e eeuw. In het minder bekende Dolhuys neem je een kijkje in het brein van een crimineel. Ook kun je er  je afvragen of je als crimineel geboren wordt of niet. Mis ook De Hallen Haarlem niet. In dit museum voor moderne en hedendaagse kunst wordt drie keer per jaar een andere tentoonstelling getoond. Het grootste aantal Frans Hals schilderijen ter wereld is in bezit van het gelijknamige museum. Je vindt het Frans Hals Museum om de hoek van De Hallen Haarlem.


Sint Bavo Kerk
Deze imposante kerk met verschillende bouwstijlen staat ook bekend als de Grote Kerk. Wil je de kerk van binnen bekijken, dan kan dat helaas niet het hele jaar. Tussen 1 april en 30 september ben je er gelukkig wel welkom.


Bloemencorso

Al ruim 6o jaar wordt ieder voorjaar het Bloemencorso van de Bollenstreek georganiseerd. De corso start ieder jaar op zaterdag in Noordwijk en rijdt door naar het centrum van Haarlem. Wat zie je allemaal voorbijkomen: 20 gigantische praalwagens en ruim 30 volop met bloemen versierde luxe en speciale auto’s. Op zondag kun je de praalwagens van dichtbij bewonderen als deze op de Grote Markt opgesteld staan.


Zandvoort – Bloemendaal

Vanuit het centrum van Haarlem ben je met de auto in 20 minuten in Zandvoort. Een heerlijke bestemming voor een dagje aan zee of een wandeling door de duinen. Ga je liever naar het meer trendy Bloemendaal aan Zee? Dat is nog dichter bij Haarlem! Bloemendaal is onder jongeren erg populair en the-place-to-be voor iedereen die van strand festivals houdt. Je kunt er het hele jaar terecht in een aantal strandpaviljoens.

Haarlem staat bekend om zijn culinaire kwaliteiten. Het aantal restaurants, eetcafés, grandcafés, koffiebars en lunchrooms is er werkelijk enorm. De meeste liggen in het oude centrum, rondom de Sint Bavo Kerk of in een van de historische straatjes eromheen.

Haarlem Culinair
Jaarlijks wordt er in augustus Haarlem Culinair gehouden. Dit evenement voor smullers en fijnproevers wordt georganiseerd op de Grote Markt. Maak er kennis met Haarlemse restaurants die er tegen een aantrekkelijke prijs kleine gerechtjes aanbieden. 

Shop-till-you-drop is een uitdrukking die echt bij Haarlem past. In het monumentale centrum is de Grote Houtstraat de bekendste straat, je vindt hier vooral de bekende winkelketens. Sla je een van de zijstraten in dan wordt het minder druk. Je kunt er heerlijk slenteren langs trendy boetieks, kleine gezellige en betaalbare eettentjes en speciaalzaken op elk denkbaar gebied. Wat woonwinkels betreft is er in Haarlem ook van alles te vinden. Haarlem heeft veel hippe lifestyle winkels en ook nog eens spannende antiek- en curiosawinkels. Goed om te weten: de winkels in het centrum zijn op donderdagavond en op zondag geopend.

In Haarlem kun je goed ‘stappen’ in de sfeervolle clubs, discotheken, barretjes en verschillende soorten cafés. Ga naar een van deze gezellig volle pleinen met hun terrassen: Grote Markt, Botermarkt, Oude Groenmarkt of het Klokhuisplein.
Wil je liever naar een poppodium, ga dan naar het Patronaat. Hier zijn verschillende zalen en ook een sfeervol café dat als broedplaats voor lokale muziektalenten dient.

Bioscopen
Haarlem heeft 2 bioscopen: Pathé Haarlem en de Filmschuur. De eerste heeft 8 zalen met super relaxte stoelen. In de Filmschuur worden al 25 jaar films uit het filmhuizencircuit getoond. Net als Nederlandse producties uit de toneel- en danswereld.

Tips:
In de Jopenkerk kun je Jopen Bier proeven dat in de eigen brouwerij gemaakt wordt. De kerk is totaal gerenoveerd zodat je er hele dag kunt eten en drinken met uitzicht op de koperen brouwketels. Een aparte beleving! De Jopenkerk ligt in het Raaksgebied waar ook Pathé Haarlem ligt.

Vergeet je de vele leuke markten van Haarlem niet? Iedere zaterdag en dinsdag wordt op de Grote Markt de weekmarkt gehouden.