Voor een actief en ontspannen weekendje weg zijn de Belgische Ardennen een uitgelezen bestemming. Dichtbij en toch heel anders. Een heuvelachtig oud berggebied met charmante plaatsjes, uitgestrekte naaldbossen, snelstromende riviertjes en smalle ravijnen. Wandelaars, mountainbikers, abseilers en liefhebbers van andere outdoor sporten komen hier zeker aan hun trekken. In het zuidelijk deel van de Belgische Ardennen wordt het landschap lieflijker met uitlopers tot in Luxemburg en Frankrijk.

De Belgische Ardennen is ook een regio met vele kastelen en forten. In Dinant is een indrukwekkende Citadel en in La Roche kun je een burcht verkennen. In de winter als er sneeuw ligt, worden er in de Ardennen snel loipes uitgelegd om te langlaufen. Een perfecte manier om dit gebied te verkennen. Zie je het al voor je? Knisperende sneeuw onder je langlaufski’s en na je verkenningstocht door de mooie heuvels strijk je rozig en vermoeid neer bij het haardvuur van je hotel. Daar hoort dan een lekker Belgisch biertje bij. Proost, of beter gezegd Santé! Want in dit deel van België wordt voornamelijk Frans gesproken.

In het noorden van de Belgische Ardennen vind je Luik, op zo’n 220 kilometer van Utrecht. Dit is al lang geen grauwe stad meer, waar je snel voorbij rijdt. Het stadshart is flink opgeknapt. Slenter door de straatjes en over pleinen met vele gezellige restaurantjes en kroegjes. Luik is ook een goede uitvalsbasis om de Ardennen in te trekken. Andere bekende plaatsen om naartoe te gaan zijn Spa, Bastogne en Durbuy.

Weekendjeweg.nl neemt je mee naar hotels in leuke stadjes of midden in de natuur. Aan jou de keuze. Alvast een bourgondisch goed weekendje weg gewenst!

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Grotten van Han
Deze bekende grotten, gelegen bij het plaatsje Han-sur-Lesse, zijn  lang geleden gevormd door de rivier de Lesse. Deze rivier stroomt op sommige plekken ook nog zichtbaar door het grottenstelsel. De grotten zijn je bezoek meer dan waard: je komt in enorme zalen met imposante kalkafzettingen. Boven de grond, en dus bovenop de grotten, ligt een prachtig wildpark. Wist je dat je hier de volgende dieren kunt tegenkomen? Wolven, lynxen, beren, bizons, herten damherten, everzwijnen en steenbokken. Voor de grotten kun je van tevoren tickets kopen op de website grotte-de-han.be. Hierop worden ook de openingstijden vermeld.

Spa
Dit bekende kuuroord met thermale baden en bronwater bestaat al eeuwen. Ga naar de Bron van Peter de Grote om te proeven van het - een beetje naar ijzer smakende - bronwater. In Spa is ook een casino en de golfbaan Royal Golf Club des Fagnes. Dit is een van de topbanen van Europa. Vlakbij Spa ligt ook het racecircuit Francorchamps.

Kasteel van Bouillon
Wil je even terug naar de tijd van kruisridders? Ga dan naar Bouillon. Hoog boven dit stadje zie je het kasteel liggen. Dit middeleeuwse kasteel, gebouwd aan het einde van de negende eeuw, heeft een zaal die uit de rotsen werd gehouwen. Bijzonder toch? Het kasteel is het gehele jaar dagelijks geopend. In de zomer wordt er op het binnenterrein van het kasteel een roofvogelshow gehouden.

Durbuy
Dit schilderachtige plaatsje is – naar eigen zeggen - het kleinste stadje ter wereld. Durbuy ligt in het hart van de Ardennen aan de rivier de Ourthe. Het  sfeervolle en historische centrum is bijzonder fraai. Je vindt in de geplaveide smalle straatjes leuke winkeltjes, restaurants en cafeetjes. In de winter is er een ijsbaan en kerstmarkt. In de nabije omgeving heb je diverse outdoor mogelijkheden.

Watervallen van Coo
De hoogste watervallen van de Ardennen zijn 15 meter hoog. De grotere waterval is aangelegd om overstromingen tegen te gaan. Aan de voet van de waterval worden diverse actieve mogelijkheden aangeboden. Wat dacht je van een tocht met een kayak of van karten?

Bastenaken (Bastonge)
Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? In Bastenaken is zwaar gevochten tijdens deze oorlog. Ga naar het tankmuseum en het Bastenaken memorial om er meer over te weten te komen.

De Belgen houden van uitgebreid tafelen en een goed getapt Belgisch biertje. Sommigen eten het liefst ’s middags al een warme maaltijd. In vrijwel ieder plaatsje kun je terecht voor een smakelijke hap en drankje. De porties zijn over het algemeen groter dan wij in Nederland gewend zijn. Dat heb je misschien ook wel nodig na een dag vol inspanningen en mooie indrukken.

Neem de tijd om je te laten verwennen en verrassen door lokale specialiteiten en regionale producten. Voor meer keuze aan restaurants ga je naar plaatsen zoals Dinant, Durbuy, Malmedy of Spa.

Belgisch bier
Er zijn vele brouwerijen in deze streek. Het is een aanrader om zo’n brouwerij te bezoeken: je krijgt er een rondleiding, leert meer over het proces van bier brouwen en kunt er diverse soorten proeven. Onze tip: de brasserie van Bellevaux, vlakbij de wat grotere plaats Malmedy. Dit is een kleine familiebrouwerij, die in het weekend geopend is. Er worden hier vier verschillende seizoensbieren gebrouwen. De Black, de Blanche, de Blonde en de Brune. Bij de brouwerij  kun je ook terecht om te eten. En natuurlijk om te proeven van de bieren van Bellevaux!

Een Abdijbier is een verhaal apart. Dit bier is verbonden aan een kloostergemeenschap en wordt veelal gebrouwen door de monniken zelf. In het dorpje Rochefort bij de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy wordt het trappistenbier Rochefort gebrouwen. Mooi weetje: de monniken van de abdij brouwen niet meer dan nodig is voor hun eigen bestaan. Zo is het een van de meest exclusieve biersoorten geworden. De winkel bij de brouwerij is alleen in het weekend open.

In de Belgische Ardennen kun je niet uitgebreid shoppen. Je gaat hier vooral naartoe voor de natuur en om te onthaasten. Natuurlijk zijn er in dorpjes en stadjes leuke winkeltjes waar je bijvoorbeeld overheerlijke streekproducten kunt kopen. Of wat dacht je van een portie Ardeense ham of een lekker Abdijbiertje?