De Achterhoek ligt tussen de  rivier de IJssel, de regio’s Twente en Salland en de Duitse grens in. In deze omgeving vind je alles voor een ontspannen en veelzijdig verblijf. Hier gaat het ritme in een prettig tempo, waardoor je optimaal kunt onthaasten.

Het Landelijk Fietsplatform heeft de Achterhoek uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Geen wonder, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschappen zo groot. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur en prachtige fietspaden. Vroeger ging men in de Achterhoek stiekem de grens over naar Duitsland, tegenwoordig zijn de grenzen open en loop of fiets je zo door. Het is bijzonder dat je tóch nog steeds duidelijk merkt wanneer je in Nederland of Duitsland bent, probeer het maar eens.

Naast de vele fiets- en wandelmogelijkheden zijn ook de Hanzesteden Zutphen en Doesburg zeer de moeite waard. Je vindt er gezellige winkeltjes, historische straatjes, monumentale panden, gezellige pleinen met restaurants en cafés. Ook kunstliefhebbers komen aan hun trekken in de Achterhoek in diverse musea en galerieën. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Villa Mondriaan of het Mosterdmuseum.

Na een dag genieten van alles wat de Achterhoek te bieden heeft, is het tijd voor een goed diner. In deze streek weten ze wat lekker eten is: van heerlijke aspergeschotels tot prachtige wildgerechten. Onder het genot van een glas wijn gebotteld in de Achterhoek, mooier kan het bijna niet.

Laat je inspireren door deze veelzijdige regio. Weekendjeweg.nl neemt je mee: boek een hotel en beleef de Achterhoek!

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Naast natuur heeft de Achterhoek ook historische Hanzesteden en bijzondere musea. Natuurlijk mag een bezoek aan de Grolsch fabriek niet ontbreken.

Hanzesteden
Langs de IJssel liggen Zutphen en Doesburg en als je net iets verder doorrijdt, kom je in Deventer terecht. Deze Hanzesteden zijn al in de 14e eeuw ontstaan door de samenwerking met Noord-Duitse handelslieden. Alle steden hebben een eigen authentieke sfeer. Ga shoppen in de oude straatjes, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en lekker een hapje eten op één van de gezellige pleinen.

Zutphen
Vanwege de grote, historische gebouwen noemt men Zutphen ook wel de Torenstad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen. De stad biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.


Doesburg

Hier weet men letterlijk en figuurlijk waar je de mosterd haalt, inderdaad uit Doesburg zelf! Het beroemde Mosterdmuseum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De stad heeft nog veel meer te bieden. Naast winkels, restaurants, cafés en musea heeft Doesburg het tweede ‘drielandenpunt’ van Nederland.


Grolsch bier
Iedereen kent natuurlijk Grolsch bier. Dit is écht Achterhoeks bier, dat in 1615 voor het eerst werd gebrouwen. Inmiddels staat er een moderne brouwerij in Boekelo, die je kunt bezoeken. Een bezoek aan brouwerij de Klok en bar “In de Lange Gang” in Groenlo zijn  zeer de moeite waard.

Kunst & Cultuur
Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Achterhoek. In de plaatsen Vorden, Zelhem, Hengelo en omgeving wordt jaarlijks in mei een Kunsttiendaagse gehouden. Er zijn veel galerieën geopend en er worden speciale tentoonstellingen georganiseerd.

Culturele zondag Doesburg

Iedere eerste zondag van de maand kun je ’s middag in Doesburg terecht voor een culturele route. Er zijn dan veel ateliers van beroepskunstenaars, gerenommeerde galerieën, antiquairs en musea gratis toegankelijk.

Museum Henriette Polak
In Zutphen vind je dit museum voor dé moderne, klassieke schilder- en beeldhouwkunst van Nederland. Je treft er werken van onder andere Jan Wolkers, Joop Sjollema en Arie Schippers. Daarnaast zijn er steeds wisselende tentoonstellingen.

Villa Mondriaan

Naast een uitgebreide collectie van het werk van Piet Mondriaan zelf, leer je hier ook meer over het leven van de schilder. Het Winterwijkse museum is in 2013 grondig verbouwd en zeker een bezoek waard.

Mosterdmuseum

In Doesburg staat het Mosterdmuseum dat een mooi overzicht geeft van het ‘Oudhollandsche’ ambacht van mosterd maken. Bovendien doe je er veel ideeën op over hoe je met mosterd je gerechten nog smaakvoller kunt maken, een aanrader!
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Kristalmuseum in Borculo, het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen, het Dickensmuseum in Bronkhorst en het Nederlands IJzermuseum in Ulft.

Een middagje heerlijk shoppen in de oude straatjes van Zutphen of Doesburg is  genieten. Wil je meer keuze? Ga bijvoorbeeld naar Apeldoorn. Deze stad biedt het meest gevarieerde winkelaanbod van Gelderland. Eigentijdse modewinkels, luxe winkels, delicatessen en natuurlijk de sfeervolle, kleine snuffelwinkeltjes. Uiteraard ontbreken ook de bekende grote (mode) ketens en warenhuizen niet.

Kortom genoeg mogelijkheden om even goed te shoppen!

Hou je van lekker eten? Dan zit je goed in de Achterhoek. In het najaar en de winter staan er bij menig restaurant in de Achterhoek de heerlijkste wildgerechten op de kaart. In het voorjaar kun je genieten van smakelijke aspergerechten, geteeld in eigen streek!

Wist je trouwens dat er in de Achterhoek maar liefst 20 wijngaarden zijn, waar jaarlijks vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd worden? Die moet je zeker proberen.

Na een avond uitgebreid tafelen is het gezellig ‘nazitten’ in één van de vele cafés die de Achterhoek rijk is.