Volendam is van oudsher een vissersdorp gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Dit is nu het IJsselmeer. Inmiddels is het dorp uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Jaarlijks komen er duizenden toeristen vanuit de hele wereld naar dit oer-Hollandse stukje Nederland.

Weekendjeweg.nl neemt je ook graag mee naar een hotel in of nabij Volendam. Het dorp en het uitgestrekte polderlandschap van Noord-Holland bieden je volop mogelijkheden even te relaxen, actief bezig te zijn en even terug te gaan in de tijd. Want vergeet je niet een foto van je te laten maken in een Volendammer kostuum?

Je uitstapje in Volendam begint met een wandeling over de beroemde Dijk met souvenirwinkeltjes en visrestaurants met uitzicht op de oude haven en het IJsselmeer. Om vervolgens te verdwalen in ‘het Doolhof’: het oude centrum van Volendam met stille straatjes, smalle steegjes en huisjes. Een bezoek aan Hotel Spaander hoort er ook bij: in vroeger tijden vestigden schilders uit heel Europa zich hier om Volendam en de Volendammers op het witte doek vast te leggen.

Volendam is ook bekend van de palingsound. Zo komen BZN en de Cats er vandaan. Nog steeds komen er veel muzikanten uit Volendam. Denk bijvoorbeeld aan Nick & Simon en Jan Smit. Er treden regelmatig bandjes op in een van de vele cafés van het dorp.

Vanuit Volendam kun je gemakkelijk alle kanten op. Maak  een tochtje op het IJsselmeer of ga met de Marken Express naar het voormalige eiland Marken. Of wat dacht je van een dagje shoppen in Alkmaar of Amsterdam? Beide steden bereik je in ongeveer 30 autominuten.

Klik hier voor meer topbestemmingen

Volendam is typisch Hollands: op de Dijk hoor je het speciale dialect en je ziet overal tulpen, Delfts blauw, klompen en klederdracht. De bezienswaardigheden in het dorp maken je weekendje uit in eigen land compleet.


Palingsoundmuseum
DJ Joost den Draaijer heeft jaren geleden het woord palingsound geïntroduceerd. Het staat voor een typische Nederlandse stijl in de popmuziek. Naast het feit dat paling veel gevangen wordt in Volendam, staat het ook voor de enigszins gladde muziek. Wie kent ze niet: The Cats, BZN, Maribelle en vele anderen. Het museum vind je in Paviljoen Smit-Bokkum direct aan het IJsselmeer. Het geeft een overzicht van 100 jaar Volendammer muziekgeschiedenis.


De Visafslag
In 1934 werd, in opdracht van de Coöperatieve Afslagvereniging G.A. St. Vincentius, de grotendeels van hout gemaakte visafslag gebouwd. Hoewel het gebouw niet meer in gebruik is, is het prachtig bewaard gebleven en te vinden aan de haven van Volendam.

Volendams Museum
Hier leer je alles over de Volendammer klederdracht met bijbehorende sieraden en hoe er eind van de 19e eeuw en begin 20e eeuw werd gewerkt en geleefd in Volendam. Je ziet hoe het dorp grote bekendheid kreeg door de vele kunstenaars, schilders en tekenaars die voor korte of langere tijd naar het dorp kwamen. En hoe hun schilderijen en tekeningen zich vervolgens over de wereld verspreidden.


Hotel Spaander

Dit hotel geopend in 1881 kent een rijke historie. Het hotel was de ontmoetingsplaats voor schilders uit heel Europa. Veel kunstenaars lieten als dank of als betaling voor hun verblijf in het hotel schilderijen achter. Gevolg is dat het hotel een kunstcollectie van ruim 1400 werken bezit. Het hotel ligt direct aan de haven van Volendam. Vele beroemdheden, waaronder Keizer Wilhelm II, Eleanor Roosevelt, Anthony Fokker en Walt Disney waren hier te gast. Een bezoek aan dit hotel mag niet ontbreken!


Het Doolhof – Oude Kom
Het oudste deel van het centrum van Volendam wordt ook wel het Doolhof genoemd. De nauwe straatjes, authentieke huisjes, smalle steegjes die kris kras door elkaar lopen geven je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Pas op dat je niet verdwaalt!
Naast deze bezienswaardigheden kun je ook een tochtje met de Marken Express naar het voormalig eiland Marken maken. Of maak een dorpswandeling met sterke verhalen over de historie van Volendam.

Op de Dijk vind je vele souvenirwinkels, leuke modewinkels, juweliers en sportwinkels. Handig om te weten: de winkels aan de haven zijn bovendien 7 dagen per week geopend!

Op de Dijk kun je in meerdere winkels terecht om een foto te maken in Volendamse klederdracht. Een vrolijke activiteit en een leuk aandenken tegelijkertijd!

Wil je uitgebreid shoppen? Shopsteden zoals Alkmaar en Amsterdam liggen binnen handbereik.

In een vissersdorp kun je natuurlijk heel goed vis eten! De vis is hier altijd vers en van hoge kwaliteit. De meeste restaurants zijn op De Dijk. Je hebt er een prachtig uitzicht over de haven en het IJsselmeer. Ben je geen visliefhebber, dan is er keuze genoeg uit andere gerechten.


In het dorp zijn diverse cafés en dancings waar regelmatig een uitstekende Volendamse band live voor je optreed. Misschien heb je geluk en zie je Nick & Simon, Jan Smit, de 3J’s of een andere beroemdheid uit het dorp.