In het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de mosgroene heuvels schuilt een ware verrassing: Valkenburg aan de Geul. Hier komen charme, een bourgondisch levensritme en veelzijdigheid prachtig samen. Je kunt er rekenen op een warm en gastvrij onthaal.
In het centrum van Valkenburg vind je tal van restaurants en knusse, bruine cafés met terras. Weekendjeweg.nl neemt je mee! We hebben een mooie selectie van hotels in deze stad in lieflijk Limburg.

Valkenburg is een leuke bestemming in alle seizoenen. In het heuvelland rondom Valkenburg kun je heerlijk relaxen of actief bezig zijn. Het is niet voor niets een populaire trekpleister: zo heb je in Vaals het Drielandenpunt met onze buurlanden Duitsland en België. En  op steenworp afstand bevinden zich de cultuur- en shopsteden als Maastricht, Aken en Luik.

Bij Valkenburg vind je ook mergel(grotten). Je kunt bij een aantal mergelgrotten terecht voor een indrukwekkend kijkje onder grond. In de wintermaanden is een bezoek aan een mergelgrot extra bijzonder: er wordt dan een heuse kerstmarkt gehouden.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Mergel & grotten
Zuid-Limburg is de plek waar het gele mergelsteen aan de oppervlakte komt. Met name Valkenburg is bekend vanwege het 250km lange ondergrondse gangenstelsel. De stad wordt daarom ook wel Mergelstad genoemd. Bezoek de Fluwelengrot of Gemeentegrot en waan je in andere tijden met de replica van een steenkolenmijn en een reconstructie van Romeinse catacomben.

Kasteelruïne
Door een roerig verleden heeft Zuid-Limburg de grootste hoeveelheid kastelen van Nederland. De kasteelruïne bij Valkenburg is daar een voorbeeld van. Ga terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen, loop door de ridderzaal, de zadelkamer en bekijk de beschilderingen en sculpturen in deze oude ruïne. Adres: Daalhemerweg 27, Valkenburg.

Mergelrijk
De nieuwe topattractie van Valkenburg is Mergelrijk. Deze verrassende en veelzijdige beleving laat je kennis maken met mergel en de grotten.

Station Valkenburg
Het station van Valkenburg stamt uit 1853 en staat op de lijst van monumentale panden. Het is opgetrokken uit mergelsteen en is het oudste nog in gebruik zijnde stationsgebouw van Nederland. Bekijk het stationsgebouw met brasserie en galerie en zie de oude details in de torentjes met kantelen.

Openluchttheater Valkenburg
Beleef een bijzondere en culturele avond bij het oudste openlucht theater van Nederland.
In een prachtige setting van een halfopen grottheater worden diverse voorstellingen gespeeld met verrassende concerten. Van klassieke muziek tot dans, van theater tot wereldmuziek. Kijk op www.openluchttheater-valkenburg.nl voor het programma.

Survival Limburg
Voor de durfals en avonturiers: abseilen, tokkelen, vlotvaren en survival tochten in een echte Limburgse mergelgroeve. Te boeken in Berg en Terblijt, een dorp vlakbij Valkenburg.

Spa & Wellness
Bovenop de Cauberg bevindt zich het enige kuurpark van Nederland, Kuurpark Valkenburg. In deze omgeving met sauna’s, bubbel- en stoombaden kom je helemaal tot rust en geniet je van optimale ontspanning. Wist je dat de temperatuur van het water uit de bronnen 33 graden Celsius kan bereiken? Niet zo verwonderlijk dat het thermale water bij Thermae 2000 goed is voor je spieren en gewrichten. Je komt als herboren weer thuis.

Wilhelminatoren
Café, restaurant en uitkijktoren de Wilhelminatoren is gelegen op een berg en dé blikvanger van Valkenburg. Je hebt er een fraai uitzicht over het groene en glooiende landschap. Extra leuk: je kunt de berg op of af via de kabelbaan. De kabelbaan is geopend van maart tot oktober.

Fietsen in Valkenburg
Niet alleen de stad Valkenburg is een plaatje om te zien, de hele omgeving is er een die vraagt om ontdekt te worden. Huur een fiets en verken het landschap, de omliggende dorpen en het prachtige Geul- en Gulpdal. Er zijn diverse fietsverhuurders in de stad.

De bourgondische gastvrijheid hoort bij het dagelijks leven in Zuid-Limburg. Limburgers genieten met een grote G. Ze nemen uitgebreid de tijd voor een lunch, diner of zelfs borrel. Al meer dan een eeuw heeft Valkenburg een culinaire naam hoog te houden en dat doen ze met verve. Je vindt er een breed scala aan restaurants. Van chique restaurants met haute cuisine tot eenvoudige eetcafés met een goede daghap. In de Grotestraat wisselen restaurants en cafés elkaar af. In de zomer is het op de terrassen al snel gezellig.

Verken de gezellige binnenstad met alle kroegjes en restaurants en geniet zoals alleen Bourgondiërs dat kunnen. Benieuwd welke horeca gelegenheden echte aanraders zijn? Bij de VVV haal je een gids met tips. Er zijn ook diverse excursies te boeken: doe bijvoorbeeld een culinair rondje Valkenburg of beleef een Lekker Leeuw Biertocht.

In het centrum van Valkenburg vind je gezellige winkelstraten, zoals de Passage, de Grotestraat, de Lindenlaan, Dr. Erensstraat, de Louis van der Maesenstraat en het Walramplein. Stap zeker binnen bij één van de delicatessenzaken voor een heerlijk stuk Limburgse vlaai.

Tip: in het winkelhart van Valkenburg is geen parkeergelegenheid. Wel is er een parkeergarage bij het Walramplein. Ook aan de Spoorlaan bij het station zijn parkeerplaatsen. Op de meeste plekken in Valkenburg is het betaald parkeren.