In Leiden komt alles bij elkaar wat een stedentrip zo leuk maakt: historie, cultuur en een uitgebreid aanbod aan winkels, restaurants en cafés met gezellige terrassen. Tel daarbij op dat er een levendig studentenleven is en dat de kust met badplaatsen zoals Noordwijk en Katwijk binnen handbereik liggen.

Weekendjeweg.nl neemt je mee! Leiden is een stad die je een keer gezien moet hebben. Het centrum is eigenlijk een groot openluchtmuseum: bijna alle panden in het centrum zijn monumentaal erfgoed. En dat zijn er niet weinig: de stad telt meer dan 2800 monumentale gebouwen en bezienswaardigheden. De singels maken de compacte binnenstad extra sfeervol. Alle bezienswaardigheden zijn te voet gemakkelijk te bereiken. Het is dan ook heerlijk slenteren langs de mooie plekjes en grachten, de hofjes, prachtige gebouwen en stadspoorten. Wist je dat onze wereldberoemde schilders  Rembrandt van Rijn en Jan Steen er hebben gewoond? Vergeet niet om tijd voor een museumbezoek te plannen: Leiden heeft interessante musea voor jong en oud.

Leiden bruist! Er is altijd wat te doen. Je stuit op het ene evenement na het andere. Het bekendste evenement is het Leidens Ontzet dat op 3 oktober plaatsvindt: heel Leiden is dan vrij en er wordt gevierd dat er op 3 oktober 1547 een einde kwam aan het beleg van de Spanjaarden. En dat wordt eeuwen later nog altijd groots gevierd! In de zomer zijn er de Lakenfeesten: een culinair evenement met veel live muziek en o.a. Dragonbootraces.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen!

Leiden heeft teveel bezienswaardigheden om op te noemen. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. Uit de vele musea en bijzondere gebouwen hebben we  een selectie gemaakt die je niet mag missen.  

Musea in Leiden
Er is geen enkele stad in Nederland die zoveel musea op loopafstand van elkaar heeft liggen. We geven je graag informatie over een paar van deze musea. Houd er rekening mee dat de volgende hotels gesloten zijn: Museum De Lakenhal (tot voorjaar 2019) en Museum Boerhaave (tot medio 2017)

Naturalis Museum
Sta oog in oog met T rex in Naturalis, het bekende musseum in Leiden. Je kunt dinosaurus Trix nog tot en met 5 juni 2017 bewonderen in het entreegebouw. De rest van het museum wordt verbouwd en is helaas gesloten. De verbouwing duurt nog tot en met eind 2018. Houd er rekening mee dat je kaarten voor T rex Naturalis vooraf online bestelt.

Museum Corpus Leiden
Even buiten Leiden gelegen maar zeker interessant. In dit museum ‘wandel’ je door de inwendige mens via bewegende vlakken en roltrappen. Je begint in de knie en eindigt in de hersenen. Met animaties, geluiden en allerlei leuke testjes kom je van alles te weten over de wonderbaarlijke eigenschappen van je lichaam.

Rijksmuseum van Oudheden
Voor liefhebbers van historie een absolute must. Dit museum brengt je terug naar de tijden van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken. Je ziet hoe de mensen in Nederland leefden in de Romeinse tijd. Blikvanger is een tempel van bijna 6 meter hoog die meer dan 2000 jaar oud is.

Bijzondere gebouwen
Stadhuis
Het fraaie stadhuis van Leiden ligt in de Breestraat. Niet voor niets is het een gewilde trouwlocatie. In de Breestraat vind je meer prachtige panden. Het gebouw is geopend voor bezoekers. Tijdens de open monumenten dagen worden er rondleidingen gegeven.

De Leidse Waag
Gevestigd in een prachtig eeuwenoud pand. De Waag was het pand waar vroeger goederen gewogen en gecontroleerd werden. De koper van goederen kreeg een waagbriefje, een garantie voor zijn koop. Nu wordt het gebouw gebruikt voor concerten en feesten en partijen.

Pieterskerk

Met 900 jaar is dit de oudste kerk van Leiden. In deze kerk met gebrandschilderde ramen zijn beroemde personen begraven zoals de schilder Jan Steen. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen.

De Burcht

Dit is een van de oudste burchten in Nederland die op een prachtige plek in Leiden ligt. Twee armen van de rivier de Rijn komen hier samen. Het is een rond bouwwerk dat zich op een zogenaamde motte, een kunstmatige heuvel, gebouwd is. Daardoor heb je ook een goed uitzicht over de omgeving.

Tips: 
Hofjesroute
Leiden heeft maar liefst 35 idyllische hofjes. Met een speciale wandelroute ontdek je deze oases van rust in de stad. Het oudste hofje stamt uit 1467! De wandelroute is voor slechts enkele euro’s verkrijgbaar in Visitor Centre Leiden.

Wandelroute De Leidse Loper

De aanrader als je de belangrijkste bezienswaardigheden gezien wilt hebben.
Met De Leidse Loper kom je langs de mooiste plekjes van de stad. Zo voert deze leuke wandelroute je langs het Academiegebouw, het Van der Werfpark, de Pieterskerk, Gravensteen, het Stadhuis, de Leidse Waag en Museum De Lakenhal. De wandelroute ‘Leidse Loper’ is verkrijgbaar bij het Visitor Centre Leiden en kost € 4,95.

In Leiden weten ze wat lekker eten is. Voor ieders smaak en iedere portemonnee. Van grand-café, knus eetcafé  tot chique restaurant. In een studentenstad als Leiden  lukt het je zeker om voor een vriendelijk prijsje uit eten te gaan. Tel daarbij op dat veel eetgelegenheden in historische panden gevestigd zijn, dus je bent van een sfeervol uitje verzekerd!

In het centrum, op de gezellige pleinen en langs de singels heb je keuze uit alle wereldkeukens. In tal van kroegjes kun je ook terecht voor een hartige hap. Bij mooi weer is het genieten op een van de vele terrassen aan het water.

Leiden staat gaat garant voor uren shopplezier. In het centrum bij de Breestraat, Botermarkt en Haarlemmerstraat kunnen shoppers hun hart ophalen. De bekende winkels en merken zijn er goed vertegenwoordigd, maar loop ook de leuke boetiekjes in die vaak in mooie pandjes zijn gevestigd. Met het uitgebreide aanbod is er voor ieder wat wils.

Winter Wonder Weken in Leiden, een bijzondere winterprogrammering
Ook dit jaar zijn er verschillende evenementen in de sfeervolle binnenstad van Leiden. Ze zorgen tijdens deze weken voor veel vermaak voor jong en oud.

Kerstmarkt  Leiden - 16 t/m 28 december  
Vanaf 16 december zal de Kerstmarkt in Leiden weer voor een gezellige kerstsfeer zorgen op en rondom de Nieuwe Rijn. In de 70 kerstchaletjes zijn allerlei winterse producten en cadeaus te koop, en je kunt er natuurlijk ook terecht voor een lekker hapje of drankje.

De ijsbaan - 9 december t/m 8 januari
Met maar liefst 600 m2 aan ijsoppervlakte, is de ijsbaan in Leiden één van de grootste tijdelijke ijsbanen van Nederland. De ijsbaan is gelegen op de gracht van de Nieuwe Rijn en het is een waar winterspektakel.
 
Nostalgische kermis - 16 december t/m 8 januari
Om het winterse plaatje compleet te maken, start de nostalgische kermis tegelijkertijd met de ijsbaan. Deze kermis op het Stadhuisplein en op de kerstmarkt staat vol met prachtige nostalgische attracties voor kinderen. Er is hier dus altijd wat te doen voor jong en oud.

Joris’ Kerstboom - 16 t/m 28 december
Dit jaar vindt Joris’ Kerstboom voor het eerst plaats in Leiden! Van 16 december t/m 28 december kun je de reusachtige kerstboom komen bewonderen op de Beestenmarkt. Het is de bedoeling dat je in de boom een speciale boodschap ophangt om een dierbaar iemand in het licht te zetten tijdens de feestdagen.
 
Singel’Spark 18 december t/m 6 januari 2017
Fields of Wonder bestaat in 2017 vijftien jaar en begint met Singel’Spark. Van 18 december 2016 t/m 6 januari 2017 worden de Leidse singels met vijftien lichtbakens feestelijk verlicht. De lichtbakens worden gemaakt door kunstenaars, buurtbewoners en medewerkers van betrokken instellingen. Koop bij VVV-kantoor Leiden een plattegrond en loop of fiets zelf de route. Of doe mee met de feestelijke kersttocht op zondag 18 december om 20.00 uur. We raden je aan van tevoren te reserveren. Wandel, fiets of vaar langs de lichtbakens en word onderweg verrast met performances, muziek, poëzie, voordrachten en projecties.

Vragen? Start chat