In Leiden komt alles bij elkaar wat een stedentrip zo leuk maakt: historie, cultuur en een uitgebreid aanbod aan winkels, restaurants en cafés met gezellige terrassen. Tel daarbij op dat er een levendig studentenleven is en dat de kust met badplaatsen zoals Noordwijk en Katwijk binnen handbereik liggen.

Weekendjeweg.nl neemt je mee! Leiden is een stad die je een keer gezien moet hebben. Het centrum is eigenlijk een groot openluchtmuseum: bijna alle panden in het centrum zijn monumentaal erfgoed. En dat zijn er niet weinig: de stad telt meer dan 2800 monumentale gebouwen en bezienswaardigheden. De singels maken de compacte binnenstad extra sfeervol. Alle bezienswaardigheden zijn te voet gemakkelijk te bereiken. Het is dan ook heerlijk slenteren langs de mooie plekjes en grachten, de hofjes, prachtige gebouwen en stadspoorten. Wist je dat onze wereldberoemde schilders  Rembrandt van Rijn en Jan Steen er hebben gewoond? Vergeet niet om tijd voor een museumbezoek te plannen: Leiden heeft interessante musea voor jong en oud.

Leiden bruist! Er is altijd wat te doen. Je stuit op het ene evenement na het andere. Het bekendste evenement is het Leidens Ontzet dat op 3 oktober plaatsvindt: heel Leiden is dan vrij en er wordt gevierd dat er op 3 oktober 1547 een einde kwam aan het beleg van de Spanjaarden. En dat wordt eeuwen later nog altijd groots gevierd! In de zomer zijn er de Lakenfeesten: een culinair evenement met veel live muziek en o.a. Dragonbootraces.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen!

Leiden heeft teveel bezienswaardigheden om op te noemen. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. Uit de vele musea en bijzondere gebouwen hebben we  een selectie gemaakt die je niet mag missen.  

Musea in Leiden
Er is geen enkele stad in Nederland die zoveel musea op loopafstand van elkaar heeft liggen. We geven je graag informatie over een paar van deze musea. Houd er rekening mee dat de volgende hotels gesloten zijn: Museum De Lakenhal (tot voorjaar 2019) en Museum Boerhaave (tot medio 2017)

Naturalis Museum
Sta oog in oog met T rex in Naturalis, het bekende musseum in Leiden. Je kunt dinosaurus Trix nog tot en met 5 juni 2017 bewonderen in het entreegebouw. De rest van het museum wordt verbouwd en is helaas gesloten. De verbouwing duurt nog tot en met eind 2018. Houd er rekening mee dat je kaarten voor T rex Naturalis vooraf online bestelt.

Museum Corpus Leiden
Even buiten Leiden gelegen maar zeker interessant. In dit museum ‘wandel’ je door de inwendige mens via bewegende vlakken en roltrappen. Je begint in de knie en eindigt in de hersenen. Met animaties, geluiden en allerlei leuke testjes kom je van alles te weten over de wonderbaarlijke eigenschappen van je lichaam.

Rijksmuseum van Oudheden
Voor liefhebbers van historie een absolute must. Dit museum brengt je terug naar de tijden van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken. Je ziet hoe de mensen in Nederland leefden in de Romeinse tijd. Blikvanger is een tempel van bijna 6 meter hoog die meer dan 2000 jaar oud is.

Bijzondere gebouwen
Stadhuis
Het fraaie stadhuis van Leiden ligt in de Breestraat. Niet voor niets is het een gewilde trouwlocatie. In de Breestraat vind je meer prachtige panden. Het gebouw is geopend voor bezoekers. Tijdens de open monumenten dagen worden er rondleidingen gegeven.

De Leidse Waag
Gevestigd in een prachtig eeuwenoud pand. De Waag was het pand waar vroeger goederen gewogen en gecontroleerd werden. De koper van goederen kreeg een waagbriefje, een garantie voor zijn koop. Nu wordt het gebouw gebruikt voor concerten en feesten en partijen.

Pieterskerk

Met 900 jaar is dit de oudste kerk van Leiden. In deze kerk met gebrandschilderde ramen zijn beroemde personen begraven zoals de schilder Jan Steen. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen.

De Burcht

Dit is een van de oudste burchten in Nederland die op een prachtige plek in Leiden ligt. Twee armen van de rivier de Rijn komen hier samen. Het is een rond bouwwerk dat zich op een zogenaamde motte, een kunstmatige heuvel, gebouwd is. Daardoor heb je ook een goed uitzicht over de omgeving.

Tips: 
Hofjesroute
Leiden heeft maar liefst 35 idyllische hofjes. Met een speciale wandelroute ontdek je deze oases van rust in de stad. Het oudste hofje stamt uit 1467! De wandelroute is voor slechts enkele euro’s verkrijgbaar in Visitor Centre Leiden.

Wandelroute De Leidse Loper

De aanrader als je de belangrijkste bezienswaardigheden gezien wilt hebben.
Met De Leidse Loper kom je langs de mooiste plekjes van de stad. Zo voert deze leuke wandelroute je langs het Academiegebouw, het Van der Werfpark, de Pieterskerk, Gravensteen, het Stadhuis, de Leidse Waag en Museum De Lakenhal. De wandelroute ‘Leidse Loper’ is verkrijgbaar bij het Visitor Centre Leiden en kost € 4,95.

In Leiden weten ze wat lekker eten is. Voor ieders smaak en iedere portemonnee. Van grand-café, knus eetcafé  tot chique restaurant. In een studentenstad als Leiden  lukt het je zeker om voor een vriendelijk prijsje uit eten te gaan. Tel daarbij op dat veel eetgelegenheden in historische panden gevestigd zijn, dus je bent van een sfeervol uitje verzekerd!

In het centrum, op de gezellige pleinen en langs de singels heb je keuze uit alle wereldkeukens. In tal van kroegjes kun je ook terecht voor een hartige hap. Bij mooi weer is het genieten op een van de vele terrassen aan het water.

Leiden staat gaat garant voor uren shopplezier. In het centrum bij de Breestraat, Botermarkt en Haarlemmerstraat kunnen shoppers hun hart ophalen. De bekende winkels en merken zijn er goed vertegenwoordigd, maar loop ook de leuke boetiekjes in die vaak in mooie pandjes zijn gevestigd. Met het uitgebreide aanbod is er voor ieder wat wils.

Leiden heeft talloze cafés waar het tot laat erg gezellig blijft. Uitgaan is hier geen probleem. Het studentenleven is er levendig en zo nu en dan met een beroemde historie als achtergrond. Neem bijvoorbeeld het café Barrera. Dit café bevindt zich onder het huis waar de Soldaat van Oranje heeft gewoond. Het café heeft een terras aan de gracht en uitzicht op het eeuwenoude Academiegebouw. En zo zijn er nog veel meer gezellige studentencafés aan de Leidse grachten.

Dance-liefhebber? Dj’s en populaire bands vind je in LVC: van hiphop tot techno en van punk tot drum-‘n-bass. Of wat dacht je van danscafé Odessa: hier begin je de avond met een etentje, later op de avond kun je er uit je dak gaan. Ook bij de historische Burcht zijn cafés te vinden.

Leiden houdt van muziek én festivals! Iedere week zijn er  optredens en het gehele jaar door worden er festivals georganiseerd. Zomaar een opsomming: het gratis popfestival Werfpop, het openlucht jazzfestival Summerjazz, het Leids Cabaret Festival, het Leids Filmfestival en het Stukafest waarbij dichters, cabaretiers en bands in studentenkamers optreden.

Nog zo’n bijzonder evenement: de Leidse Lakenfeesten in de zomermaanden, waarbij versierde bootjes door de grachten varen. En zoals al eerder genoemd, de 3 oktoberfeesten. Een echte Leidenaar mist deze feesten niet. Op deze dag wordt het Leids Ontzet herdacht. Geniet van de kermis, hutspot, muziekbandjes en een markt.