Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Fryslãn en het bewijs dat Friesland nog veel meer te bieden heeft dan meren en watersport! Je verwacht het misschien niet direct, maar je vindt hier grachten en honderden monumenten. De stad is niet voor niets uitgeroepen tot Europese Culturele hoofdstad in 2018. De komende jaren zullen er dan ook veel culturele evenementen georganiseerd worden, de stad wordt internationaal op de kaart gezet.

De Friese hoofdstad is een leuke bestemming voor een weekendje weg. Het centrum van Leeuwarden is compact. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Vanuit je hotel in of nabij de stad is het gemakkelijk genieten van uit eten gaan, cultuur, uitgaan en winkelen.

Meer dan 500 monumenten
Naast de historische binnenstad met meer dan 500 monumenten en bijzondere architectuur vind je ook interessante musea in Leeuwarden. Het Beerenburg museum, het lokale drankje van Friesland en ook het Fries Verzetsmuseum is een bezoek meer dan waard.

Leukste winkelstraat van Nederland
In Leeuwarden kan eindeloos gewinkeld worden: in het moderne overdekte winkelcentrum Zaailand, dat in het centrum van de stad  is gelegen. Direct daarnaast vind je de Nieuwestraat en het Waagplein met leuke lokale winkels en boetiekjes. En dan de topper om te shoppen: de Kleine Kerkstraat.

De laatste jaren is Leeuwarden een échte studentenstad geworden. Er zijn dan ook veel restaurants en cafés. In de zomer is het ook goed toeven op een van de vele terrasjes aan de grachten of op de pleinen van de stad.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Leeuwarden is allang geen provinciestad meer. Met haar rijke historie, vele musea, winkels, cafés en restaurants is het een prachtige stad voor een lang weekend genieten.

Boomsma Distilleerderij Museum
In de Leeuwarder binnenstad ligt het museum van Boomsma. De distilleerderij is teruggebracht in de stijl van de jaren dertig en neemt de bezoeker mee terug in de tijd.
Hier leer je meer over de oorsprong van Boomsma Beerenburger en hoe deze gemaakt wordt. Uiteraard is er in het proeflokaal gelegenheid om zelf de echte Beerenburg te proeven.

Oldehove
De 40 meter hoge scheve toren is een van de bekendste gebouwen van Leeuwarden. Als je de moeite neemt om de 183 treden te beklimmen, heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad. De toren uit 1532 is op een terp gebouwd. Deze ondergrond is deels verzakt waardoor de toren scheef staat.

Fries museum
Het Fries Museum bevindt zich sinds september 2013 in een nieuw gebouw aan het Wilhelminaplein te Leeuwarden. Hier wordt het verhaal over de geschiedenis van de  Friezen verteld en over de beroemde elf steden en de strijd tegen het water.
Unieke objecten zijn: Het zwaard van Grutte Pier, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van Mata Hari, de film de Overval. Samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Fries Verzetsmuseum
Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Het gaat over de beleving van de Tweede Wereldoorlog in Friesland, met authentieke verhalen en bijzondere objecten.

Natuurmuseum Fryslân
Het Natuurmuseum Fryslân is een museum voor kinderen, ouders en grootouders. Iedereen die wel eens een potvis van dichtbij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen kan hier terecht. Zelf doen en beleven staat hier centraal!

In het centrum van Leeuwarden vind je voor ieder wat wils. Van sushi restaurants tot gelegenheden die met lokale producten koken. Trendy lunchcafés, een enorme variëteit aan eetcafés,  en niet te vergeten het 't Pannekoekschip. Een échte aanrader is Het Broodhuys op de Nieuwestad, al 20 jaar een begrip in Leeuwarden, voor de lekkerste broodjes ben je hier op het juiste adres.

Chic uit eten? Ga dan eens naar Brasserie Lourens in Grand Hotel Post-Plaza of naar restaurant de Mulderij vlak bij het station.

Leeuwarden is een heerlijke stad om te winkelen.  Alle winkels vind je in het gezellige centrum van de stad. Naast de bekende nationale winkel- en modeketens zijn er nog veel typisch lokale winkels en boetiekjes waar je heerlijk kunt snuffelen naar dat ene originele vestje. En heb je even genoeg winkels gezien, dan pak je met mooi weer een terrasje bij een van de vele lunchcafés in de stad. Is het weer wat slechter, dan kun je ook uitstekend terecht in het overdekte winkelcentrum Zaailand.

Leeuwarden biedt een breed scala aan uitgaansmogelijkheden. Uiteraard zijn er diverse bioscopen waar de laatste films draaien. Mocht je liever naar het theater gaan, kijk dan even naar het programma van De Harmonie. Voor een avondje uit eten ben je hier ook op het juiste adres: van gezellig eetcafé tot luxe restaurants, Leeuwarden heeft het.

Kom je voor het échte uitgaansleven ga dan naar de Doelesteeg of het Ruiterskwartier. Daar vind je talloze gezellige kroegjes. Naast cafés zijn er ook diverse clubs in het Ruiterskwartier.