Groningen is studentenstad bij uitstek en mede door de vele studenten de ‘jongste’ stad van Nederland. Wist je dat er meer dan 50.000 studenten leven en studeren? Met een rijke geschiedenis, veel vernieuwende architectuur, muziekfestivals, sfeervolle hofjes en historische pakhuizen biedt Groningen voor ieder wat wils.

Tip: je kunt ook gemakkelijk met de trein naar de gezelligste stad van het noorden. Weekendjeweg.nl neemt je mee! Kijk bij onze hotels met NS treinarrangement. Je overnachting en treintickets voor de heen- en terugreis zijn inbegrepen. Ideaal om je weekenduitje gelijk ontspannen te beginnen!

Het relatief kleine centrum maakt van Groningen een perfecte winkelstad met grachten, pleinen en fijne winkelstraten. Het is er altijd gezellig in de vele cafés en restaurants. Ook kent Groningen een rijk en divers cultureel aanbod en meerdere poppodia.

De omgeving van Groningen met statige landgoederen, borgen genaamd, polders en de nabijgelegen Waddenzee biedt volop mogelijkheden om actief of ontspannen bezig te zijn.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Martinitoren
De skyline van Groningen wordt na 500 jaar nog steeds bepaald door de Martinitoren. Beklim de 97 meter hoge toren en geniet van het uitzicht over de hele stad. Een toegangskaartje is verkrijgbaar bij de VVV. Vergeet niet een kijkje in de Martinikerk te nemen. De kerk kent bouwstijlen uit verschillende eeuwen.

Groningen vanaf het water
Huur een boot, kano of waterfiets en verken Groningen vanaf het water. Zo is er de kanofolder die je uitlegt waar je allemaal aan voorbij vaart. Of doe actief op de waterfiets. Beide zijn in het centrum te huur. Je kunt je natuurlijk ook laten rondvaren in een sloep of met een rondvaartboot. Kijk op varen.groningen.nl voor meer informatie.

Wandelroute
Groningen is een echte wandelstad: het historische centrum is compact en heeft mooie monumenten, hofjes en verstilde plekjes. Een stadswandeling is ideaal om die plekjes te ontdekken. Elke zaterdag start om 13.00 uur een boeiende wandeling door het stadscentrum. Startpunt is het kantoor van de VVV op de Grote Markt.

Nederlands Stripmuseum
Wie kent ze niet? Suske en Wiske, Jan, Jans en de kinderen of Donald Duck. Striphelden uit je jeugd. Of heb je kinderen en ben je bekend met de nieuwe stripfiguren Dora en Diego? In dit museum vind je alle striphelden en wordt uitgelegd hoe een stripboek tot stand komt. En... je leert er zelf ook stripfiguren tekenen.

Groninger Museum
Het gebouw is al een kunstwerk op zich en de vaste en wisselende tentoonstellingen in het Groninger Museum maken een bezoek aan dit imposante gebouw zeker waard. Ook de geschiedenis en cultuur van Groningen komt hier aan bod.

Wie houdt van lekker eten, uitgebreid genieten op een terras of een kop koffie in een gezellig café, is in Groningen aan het juiste adres. De stad herbergt talloze
horecagelegenheden en biedt voor ieder wat wils op culinair gebied.

Begin de dag goed met een kop koffie bij Coffee United. Deze espresso bar serveert de lekkerste koffie en thee, maar je kunt er ook terecht voor allerlei zoetigheden. Dat is pas fijn wakker worden. Adres: Herestraat 7, Groningen.

In een studentenstad heb je ook restaurants waar je voor een schappelijke prijs een vorkje kunt prikken. Je hebt keuze uit keukens uit alle windstreken: van Japans tot Frans, van Italiaans tot Scandinavisch. De restaurants liggen verspreid door het gehele centrum. Een goed startpunt is de Grote Markt of de Vismarkt.

Een aanrader is Culinair Wandelen. Maak kennis met de stad en nuttig iedere gang van je diner in een ander restaurant. Een originele avond om je partner eens mee te verrassen. De wandeling is te boeken via culinairwandelen.com.

Deze levendige en gezellige stad kent veel leuke winkeladresjes. Op zoek naar een bijzonder cadeau voor jezelf of iemand anders, in Groningen slaag je zeker. Rondom de Grote Markt, de Vismarkt en de Herestraat vind je de bekende (mode)ketens uit Europa.

Hoe verder je de kleine straatjes in duikt hoe meer bijzondere en kleine boetiekjes je tegen zal komen. Leuke straatjes zijn de Folkingestraat, de Grote Kromme Elleboog, of de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Ga vooral even langs bij Sostrene Grene, deze Scandinavische winkel op de Grote Markt is de enige in Nederland met typisch Scandinavische hebbedingen. Fijne interieur spulletjes, kantoorartikelen en meer voor heel weinig.

Wil je de beste tips van de stad en reviews van shops, download dan de gratis Groningen Cityguide app in de appstore van je mobiele telefoon.  Leuk om te weten: er worden ook goede restaurants, leuke evenementen en galerieën getipt.

In deze studentenstad kun je uitgebreid van het nachtleven genieten: in de vele cafés en bars rondom de Korenmarkt en in de Poelestraat. Er is geen echte sluitingstijd, dus je kunt er tot in de vroege uurtjes doorgaan.

In Groningen vind je een rijk cultuuraanbod. Er zijn vier grote theaters: de Stadsschouwburg wordt een van de mooiste theaters van Nederland genoemd. Verder zijn er Martiniplaza, de Oosterpoort en het Grand Theatre. In dit laatste theater aan de Grote Markt staan gedurfde voorstellingen en optredens op het programma.

Liefhebbers van live-muziek komen zeker aan hun trekken. Er zijn meerdere poppodia. Vera aan de Oosterstraat en Pimplon aan het Boterdiep zijn de bekendste. Je hebt er keuze uit pop, hiphop, rock, house, jazz en nog veel meer. Eens iets nieuws ontdekken en beluisteren? Duik dan in de catacomben van Viadukt: hier oefenen wekelijks vele bands en er zijn regelmatig optredens.