Gent is een knusse en tegelijk ook bruisende stad in België. Het is een stad met een rijk verleden: je vindt er prachtige herenhuizen, middeleeuwse gebouwen en interessante musea. Het centrum van Gent ligt tussen de Schelde en de Leie. Een boottochtje op de Leie tijdens je weekendje weg is zeker een aanrader. Ook zo prettig: alle winkels en bezienswaardigheden zijn op loopafstand.

Weekendjeweg.nl neemt je mee! Boek een hotel in deze stad met mooie pleinen en fraaie gebouwen. Het aanbod van winkels, restaurants en cafés is enorm. Daarnaast zijn er diverse theaters, pop podia en clubs. Je kunt winkelen op de Botermarkt, slenteren over een van de markten of snuffelen tussen antiek in de Brugstraat en de Jan Breydelstraat.

Als je de Gentenaar vraagt naar het mooiste plekje van de stad, dan noemen ze zeker de Graslei. Deze middeleeuwse haven met historische gebouwen is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Je kunt hier genieten op een terras of langs de waterkant. Na een dag slenteren door de stad is het een aanrader om de brug naar het oude wijkje Patershol over te steken en daar in een goed restaurant uitgebreid te tafelen. Natuurlijk probeer je de plaatselijke specialiteit ‘Gentse waterzooi’: een eenpansgerecht met groente- of aardappelbouillon waarin kip of vis ligt te sudderen.

Een weekend is eigenlijk veel te kort voor veelzijdig Gent.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen!

In Gent vind je naast veel winkels, gezellige pleinen en terrassen veel historie, musea en uniek voor Gent: het verlichtingsplan! Zo ziet de stad er ook ’s avonds prachtig uit.


STAM – Stadsmuseum Gent
Het museum is gevestigd in een abdij uit de 14de eeuw, een 17de eeuws klooster en een splinternieuw gebouw. Alleen dat al maakt dit museum bijzonder en een bezoek waard. Je maakt er een reis door de geschiedenis van Gent, dé plek om je culturele verkenningstocht door deze stad te beginnen.

Gent Verlicht
In Gent wordt het nooit donker. ’s Avonds gaan overal in de stad duizenden lampen en spots aan, die samen het Gentse lichtplan vormen. Lichtontwerper Roland Jéol, won hiermee samen met Gent de Internationale City-People-Light Award in 2004.


Gravensteen
Deze Middeleeuwse burcht (1180) met haar enorme vestingmuren, straalt rijkdom en macht uit. Klim naar boven en geniet tussen de kantelen van het prachtige uitzicht over de stad. Dankzij de interactieve movie-guide in de burcht, komt de geschiedenis ook echt tot leven.

Sint-Baafskathedraal
Van de van oorsprong romaanse kerk is de crypte bewaard gebleven. In de kathedraal vind je prachtige kunstschatten: het barokke hoogaltaar van zwart, wit en rood marmer, de rococo preekstoel en het wereldberoemde schilder-meesterwerk “De aanbidding van het Lams Gods” van Hubert en Jan van Eyck uit 1432. Een uniek altaarstuk uit de periode van de Vlaamse Primitieven.

Belfort
Deze 91 meter hoge toren bevindt zich tegenover de kathedraal en is het symbool van de onafhankelijkheid van Gent. Bekijk ook het werkingsmechanisme van de beiaard met meer dan 50 klokken.

Begijnhoven
In Gent vind je nog drie authentieke begijnhoven. Deze hofjes met huisjes zijn oases van rust in de stad. Het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth, het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg (net buiten de stad) en het Klein Begijnhof OLV ter Hoyen (1235). Dit is het best bewaarde begijnhof van vóór de Franse Revolutie. Een echte aanrader!


Sint-Michielsbrug
Vanaf deze brug heb je een schitterend uitzicht over de oude haven. In één oogopslag zie je de Vismijn, Gravensteen, de Sint-Michielskerk en de beroemde torenrij. Een wandeling meer dan waard.

Patershol is het middeleeuwse hart en culinair middelpunt van de stad. In de sfeervolle steegjes vind je vele restaurants uit alle windstreken van de wereld. Van Japans tot Thais of kies je toch voor authentieke Vlaamse waterzooi.


Tip: Iedere donderdag is het ‘Veggie’ dag in Gent. Zowel bewoners als bezoekers worden gestimuleerd die dag geen vlees of vis te eten. Gevolg is dat er in Gent tientallen vegetarische en biologische restaurants te vinden zijn. Een walhalla voor vegetariërs. Ook als je niet vegetarisch bent kun je natuurlijk eens een keer voor een vegetarisch restaurant kiezen.

Alle winkels liggen in het centrum van Gent op loopafstand van elkaar. Naast de grote ketens vind je er trendy boetiekjes. Extra voordeel is dat het hele winkelgebied autovrij is, dat betekent ongestoord slenteren van de ene naar de andere leuke winkel. Begin op de Botermarkt en zigzag door de smalle steegjes het hele centrum door.

Markten
Op zondagochtend is het goed toeven op de bloemenmarkt op de Kouter. De Gentenaar eindigt zijn bezoek met een glas witte wijn en een portie verse oesters. Het proberen waard!

Op vrijdag, zaterdag en zondagochtend is het Brocante markt Bij Sint Jacobs.Naast talloze cafés vind je in Gent ook een uitgebreid aanbod aan theaters en poppodia. Voor de late uurtjes ben je in de Culture Club op de juiste plek.

Op de Oude Beestenmarkt vind je veel trendy clubs waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. Hou je van jazz? Ga dan eens naar ‘Hot Club de Gand’.