Den Bosch bruist! Met het historische centrum en een groot aanbod aan winkels, restaurants en cafés is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant een aanrader voor een weekendje weg. Deze stad ontvangt de bezoekers met open armen. Niet voor niets is het al jaren een van de meest gastvrije bestemmingen in Nederland. Carnaval vieren kunnen ze hier ook uitermate goed: de stad kleurt dan wit, geel en rood en de Bosschenaren dragen met trots hun das met deze driekleur.

In Den Bosch kun je volop winkelen: je vindt er de bekende modemerken en winkelwarenhuizen, maar ook boetieks met hippe en designer kleding en shops met woondesign en andere hebbedingen. Levensgenieters komen zeker aan hun trekken in deze bourgondische stad: in het compacte centrum zijn vele gezellige restaurants en cafés. In De Korte Putstraat zie je waarom Den Bosch als gastvrij bekend staat: in dit straatje vind je een aaneenschakeling van restaurants met verwarmde terrassen ervoor. Het is er altijd levendig. Je zou bijna denken dat je in een zonnige buitenlandse stad bent.

Kijk hier voor al onze topbestemmingen!

Kasteel Heeswijk
Vanuit Den Bosch ben je binnen minuten met de auto in Kasteel Heeswijk. In dit kasteel uit de 11e eeuw worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Maak een rondleiding om meer te weten te komen over het kasteel, een rondleiding duurt ongeveer een uur. Je kunt ook een wandeling of fietstocht over het landgoed maken. De natuur is er nog ongerept!

 

Sint-Janskathedraal
Deze magistrale kerk is de eyecatcher van Den Bosch. De in gotische stijl gebouwde kerk straalt de welvaart uit van de stad in de late middeleeuwen. Rijkelijk versierd aan de buiten- en binnenkort en gelegen aan de Parade, een plein omringd door een bomenrij. Tip: Beklim de 73 m hoge Sint-Janstoren voor een fraai uitzicht over de stad.

Binnendieze
Bekijk de binnenstad van Den Bosch eens vanaf het water. De riviertjes de Aa, de Dommel en de Binnendieze waren vroeger de grachten van de stad, tegenwoordig kun je er een rondvaart over maken. Je vaart langs oude stadsmuren en onder de bebouwing van de stad door. Vraag bij de VVV van Den Bosch naar de diverse Binnendieze-arrangementen.

Jheronimus Bosch Art Centre
De middeleeuwse religieuze kunstenaar Jheronimus Bosch, geboren en getogen in Den Bosch, heeft een indrukwekkende erfenis aan de stad nagelaten: zijn schilderkunst van satirische voorstellingen is bijzonder en beroemd. In het Art Centre dat aan hem is gewijd, is een expositie van reproducties van zijn kunstwerken te zien. In de kelder van het gebouw is zijn schildersatelier nagebootst. Je waant je er in de middeleeuwen.

De VVV in De Moriaan
Voor nog meer inspiratie raden we je aan naar de VVV te gaan. Eigenlijk is dat meteen ook een bezienswaardigheid. De VVV is namelijk gevestigd in het oudste bakstenen huis van Den Bosch: De Moriaan. Sommigen beweren zelfs van Nederland, het is gebouwd in de 13e eeuw. Ook wordt de kelder van de Moriaan gebruikt: hier vind je Plein 79, een club/poppodium.

Korte Putstraat
Sfeervol straatje met een grote diversiteit in restaurants. Van ’s ochtends tot ’s avonds kun je hier terecht voor een heerlijk cappuccino, fingerfood, een lunch of je diner. Met namen van restaurants zoals In De Bossche Eetkaemer, Tantje Pietje, de Sushi Lounge tot in Den Zevenden Hemel heb je hier volop keuze. Genieten maar!

Pilkington’s
Schuin tegenover de Sint-Jan vind je dit karakteristieke en Engels ingerichte restaurant met sfeervolle binnentuin. Hier ontmoeten Brabantse gezelligheid en Engelse country elkaar. Je kunt er terecht voor een kop koffie, lunch en diner en voor een echte Engelse High Tea. In de Bakery van Pilkington’s kun je zoete Engelse gerechten kopen om mee naar huis te nemen. Wat dacht je van lekkere scones, cupcakes, chocolate chip cookies, brownies, cherry-cheese cake of apple crumble?

Shop till you drop, dat gaat zeker lukken in Den Bosch. Aan de Markt vind je behalve fraaie panden ook de grote winkelwarenhuizen zoals V&D en de Bijenkorf, andere bekende modemerken en ook diverse cafés en terrassen. Op zaterdag is hier de weekmarkt.

In de zijstraten van de Markt kun je ook naar hartenlust shoppen. Aanraders zijn de Hinthamerstraat, Kerkstraat en de Vughterstraat, een van de oudste straten van Den Bosch. Op het Fonteinpleintje vind je ook een aantal leuke winkels. Via dit pleintje ben je ook zo weer op de Markt of in andere straten zoals de Verwerstraat met winkels met exclusieve merken.

Even uitrusten van het shoppen? In Den Bosch zijn overal gezellige cafés met terrassen. En… bij je koffie hoort natuurlijk wel een overheerlijke Bossche bol!

De Parade is misschien wel het bekendste plein in Den Bosch en ligt aan de voet van de Sint-Janskathedraal. Je vindt hier diverse eet- en drinkgelegenheden met allemaal een terras, zoals ‘t Hart van Brabant, eetcafé ‘t Pumpke en Grand café Silva Dulcis. Op de Parade worden ook regelmatig evenementen georganiseerd.

Jazz in Duketown
Met diverse podia, tientallen bands en gratis toegang is dit muziekfestival een aanrader. Dit festival wordt ieder jaar in het Pinksterweekend georganiseerd.

Boulevard
Theaterfestival Boulevard is een ontdekkingsreis door de wereld van theater, muziek en dans. Het sfeervolle hart van het festival is op de Parade, maar er zijn ook voorstellingen, concerten en projecten verspreid over de hele stad. Op de Parade geniet je van voorstellingen in gezellige kleine theatertentjes, een groot podium en een aantal openluchtcafés en restaurants. Je beleeft dit jaarlijkse evenement in de 2e week van augustus.