Breda is een oude vestigingsstad, dit merk je aan de singels die rondom Breda aangelegd zijn. Van oudsher was de stad een Nassaustad en dat zie je goed terug in de vele monumenten.

Tegenwoordig is Breda een moderne stad met een historisch tintje. Veel mensen vinden Breda een gezellige stad. Wist je dat het al jarenlang een van de drie meest gastvrije steden van Nederland is en dé beste uitgaansstad? Dat alles maakt dat het hoog tijd is voor een weekendje weg naar Breda!

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Bij de VVV koop je de stadswandeling ‘De Historische Kilometer’. Hierbij bezoek je onder andere de Grote Kerk, het Begijnhof en maak je kennis met het terrein van Kasteel van Breda. Zo leer je de stad goed kennen. Of koop de I-Tour 360°-app. Met deze interactieve tour voor je smartphone wandel je door Breda en ontdek je de stad met behulp van beeld- en geluidsfragmenten. Je kunt er ook een quiz mee spelen en foto’s maken.


Begijnhof
Wandel je in de binnenstad door de Catharinastraat stap dan via de poort het Begijnhof binnen. Je komt terecht in een oase van rust en het voelt alsof je eeuwen terug in de tijd gaat. Het is bijna niet voor te stellen dat je in het centrum bent! In huisje 29 is het Begijnhofmuseum gevestigd, waar je ervaart hoe een Begijn vroeger leefde.


Musea
Breda Museum

Hier geniet je van de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving. Er zijn altijd wisselende tentoonstellingen. Dit museum heeft drie buitenposten waar op locatie exposities ingericht zijn. Je vindt ze op deze locaties: de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, het Begijnhof en in de vroegere Kloosterkazerne waar nu Holland Casino is gevestigd.

Bierreclamemuseum
In dit museum vind je een grote collectie bier reclameborden uit onder meer Nederland, België en Engeland. Natuurlijk vind je er ook andere bier items uit de jaren 1900 tot 1960. Dit museum is alleen op zondag geopend (van 11.00 tot 23.00 uur). Je kunt er ook bier proeven en bij mooi weer genieten in de biertuin.

Kastelen
Kasteel van Breda

Midden in het centrum staat het Kasteel van Breda dat tegenwoordig wordt gebruikt als kazerne van de Koninklijke Militaire Academie. Vroeger was het in bezit van de familie van Nassau, de verre voorouders van onze Koninklijke familie. Wil je het bezichtigen dan kan dit via de VVV van Breda.

Kasteel Bouvigne
Aan de zuidkant van Breda vind je Kasteel Bouvigne met zijn drie kasteeltuinen die je kunt bezichtigen: een Franse, Engelse en Duitse tuin. Het sprookjesachtige kasteel is privé-eigendom en is helaas niet voor bezoekers toegankelijk.

Architectuur
Wereldberoemde architecten hebben in Breda een aantal juweeltjes ontworpen. Wat dacht je van de door Rem Koolhaas ontworpen binnenstadswijk Chassé Park of het poppodium Mezz van Erick van Egeraat.  

Stadspark Valkenberg
Bij mooi weer is het hier altijd gezellig druk, je kunt hier heerlijk relaxen, picknicken of gewoon ‘naar mensen kijken’.

Breda bewijst met zijn grote aantal restaurants dat het een echte bourgondische stad is. Je vindt werkelijk iedere keuken in Breda. De meeste restaurant zijn gevestigd aan de Grote Markt, de Nieuwe Haven en in het Ginneken. Er is ook een restaurant met een Michelinster, het in een voormalig koetshuis gevestigde Wolfslaar. 

Wil je lekker snuffelen langs cadeauwinkeltjes, sieradenwinkels en meer maar weet je niet waar deze winkels zijn? Koop dan een van de twee winkelroutes bij de VVV van Breda. Als het weer niet meewerkt ga je natuurlijk naar het overdekte winkelcentrum de Barones. Lokale shops vind je in de Veemarktstraat, Wilhelminastraat en op de Ginnekenweg. Vergeet je niet om tijd in te plannen voor een bezoekje aan een terras? Breda telt er heel veel.

Wij vertelden het al eerder: Breda is de nummer 1 uitgaansstad van Nederland. Het is een echte kroegstad met veel bruine kroegen. Natuurlijk zijn er ook trendy bars maar dat zijn er lang niet zoveel als de bruine kroegen. Uitgaan doe je aan de Grote Markt, de Nieuwe Markt of de Havermarkt. Ben je meer een club-type dan zijn Parc of Front iets voor jou. Breda telt mooie theaters. Naast het bekende Chassé Theater zijn er ook een aantal kleinschalige theaters en poppentheaters voor de kinderen.