Apeldoorn is verrassend anders en daarom een aanrader voor een weekendje weg. Wist je dat Apeldoorn in de top 10 van grootste Nederlandse steden staat? Het wordt ook wel de hoofdstad van de Veluwe genoemd. Weekendjeweg.nl neemt je mee naar deze stad waar cultuur, shoppen en natuur hand in hand gaan. Apeldoorn is ruim opgezet en ademt rust en ruimte. De bosrijke omgeving, mooie plantsoenen, monumentale panden en brede lanen maken dit een stad met koninklijke allure. 

Een bekende bezienswaardigheid vlakbij Apeldoorn is Paleis Het Loo met de prachtige paleistuinen. Met het gezin op pad? Dan heb je de keuze uit attractieparken zoals de  Apenheul en de Julianatoren.

Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt zo’n beetje in de achtertuin van Apeldoorn. Natuurliefhebbers, sportievelingen en rustzoekers kunnen hun hart ophalen in dit uitgestrekte gebied met landgoederen, bossen, heide en zandverstuivingen. Tijdens je verkenningstocht kom je langs charmante plaatsjes zoals Hoenderloo, Eerbeek, Elspeet en Otterloo.

 

Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

CODA
CODA is in Apeldoorn een ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur, informatie en educatie. Alleen het gebouw, ontworpen door Architect Herman Herzberger, is een bezoek al meer dan waard. Een zeer transparant gebouw waar je nieuwsgierig naar binnen kunt kijken.
In het museum vind je een overzicht van de historie van Apeldoorn en hedendaagse beeldende kunst.

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Dit is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Met talloze wandelroutes en ongeveer 40 kilometer aan fietspaden kun je volop genieten van de prachtige flora en fauna. Wat dit natuurpark verder zo bijzonder maakt, is dat er ook culturele bezienswaardigheden zijn. Bijvoorbeeld het bekende Kröller-Müller Museum met een indrukwekkende kunstcollectie en beeldentuin. Neem ook zeker een kijkje in het bezoekerscentrum met het eronder gelegen Museonder. Hier leer je meer over de wondere wereld onder de grond.
Aanrader: bij de diverse toegangswegen kun je gratis een witte fiets pakken om het nationale park te verkennen. Er zijn meer dan 1.500 witte fietsen, met recht een fantastische service! Overigens is het goed te weten dat de toegang tot het park niet gratis is.

Paleis Het Loo
Aan de rand van Apeldoorn ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. De voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie is tegenwoordig een drukbezocht museum. Zowel het paleis, de tuinen, de stallen en koetshuizen zijn geopend voor publiek.

Bijzonder zijn de paleisconcerten. Deze vinden iedere laatste zaterdag van de maand plaats. De akoestiek in het paleis is fantastisch. 

Apenheul
De Apenheul is aan de rand van Apeldoorn gelegen en het enige dierenpark ter wereld waar 30 soorten apen los in het bos leven. Je loopt of rijdt in dit dierenpark tussen de apen, een belevenis op zich!

Julianatoren

Julianatoren is een kinderpretpark dat geschikt is voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Met meer dan 60 attracties staat dit attractiepark garant voor een heerlijk dagje uit voor het hele gezin. Het park ligt direct aan de rand van Apeldoorn.

Apeldoorn beschikt over een brede variëteit aan restaurants. Van eetcafé tot luxe restaurant. Op het Raadhuisplein, het Caterplein of in de tussenliggende straatjes vind je vast een goed plekje om uit eten te gaan of even iets te drinken. Rondom het Caterplein vindt het uitgaansleven plaats in de vele gezellige kroegjes.

Voor een cultureel avondje ga je naar “Theater Orpheus” dat in meerdere zalen een brede programmering aanbiedt. Een tip voor concerten en uitgaan is Gigant. Een podium voor pop, film en eigentijdse podiumkunsten. Hier kun je luisteren naar gevestigde bands, internationale sterren en nog onbekende song-writers. Naast het reguliere filmaanbod zijn ook de prachtige documentaires een aanrader voor een geslaagd avondje uit!

In het centrum van Apeldoorn vind je een zeer gevarieerd winkelaanbod. In en rondom de Hoofdstraat kun je naar hartelust shoppen. Deze lange winkelstraat loopt dwars door het centrum. In de zijstraatjes van de Hoofdstraat zijn leuke boetieks en speciaalzaakjes.

Als het weer wat slechter is, kun je in het overdekte winkelcentrum de Oranjerie terecht.