Een weekendje weg naar Amersfoort is absoluut de moeite waard. Deze eeuwenoude stad heeft een bijzonder sfeervol en historische centrum met heuse stadswallen, muurhuizen, steegjes, gezellige pleinen met terrassen en meer dan genoeg shops. Het is hier heerlijk slenteren door de middeleeuwse straatjes, langs grachten en eeuwenoude panden. Een hotel in of nabij Amersfoort is ook een handige uitvalsbasis om al het moois van de Utrechtse Heuvelrug en de veelzijdige Veluwe te ontdekken. 

 

Weekendjeweg.nl neemt je mee! Naar hotels in of vlakbij de stad. Laat je inspireren en geniet van een leuke mix van stad, cultuur, shoppen, rust en natuur.


Kijk hier voor al onze topbestemmingen.

Onze Lieve Vrouwetoren
Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laat-middeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. De locatie van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland.

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vind je het Lieve Vrouwekerkhof, oftewel het ‘plijn’. Dit is het historisch en cultureel toeristisch centrum van de binnenstad van Amersfoort. Hier is een groot aanbod van activiteiten, zoals de torenbeklimming, rondvaarten, het toeristentreintje, stadswandelingen en themawandelingen. Of wat dacht je van een stadstour per Citytuk.

Rondvaart
Vanaf het water kun je de historische binnenstad van Amersfoort op een hele andere manier beleven. Vaar met de boten van Waterlijn door de Amersfoortse grachten en langs de prachtige historische hotspots. Deze interessante rondvaarttochten zijn van 1 mei tot en met 31 oktober te maken.

Amersfoortse Berg
De Amersfoortse Berg is een heuvel in de Nederlandse gemeente Amersfoort. De heuveltop bevindt zich op ongeveer 44 meter boven NAP en ligt in het noordoostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug.

Dierenpark Amersfoort
DierenPark Amersfoort ligt aan de westkant van Amersfoort, aan de rand van het bos Birkhoven. Het park heeft een oppervlakte van ca. 14 hectare en er leven meer dan honderd verschillende diersoorten. Dierenpark Amersfoort is vooral in trek bij gezinnen met jonge kinderen. Er is veel gedaan om het de jonge bezoekertjes naar de zin te maken.

Mondriaanhuis
In het geboortehuis van Piet Mondriaan is het Mondriaanhuis geopend, een museum dat geheel in het teken staat van Piet Mondriaan. Bekijk de werken van deze grote schilder of waan je in de jaren ’20 van de vorige eeuw in het Parijse Atelier van Mondriaan, dat op ware grootte is gereconstrueerd.
 
Kunsthal KAdE
Kunsthal KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Naast de tentoonstellingen organiseert KAdE rondleidingen, workshops en lezingen. In de KAdEShop kun je terecht voor designartikelen, gadgets, sieraden en kunstboeken. Handig weetje: de KAdEShop is zonder entreebewijs voor de kunsthal te bezoeken.

Er zijn tal van hippe-, knusse- en loungepaviljoens in het gezellige centrum van Amersfoort: voor een drankje, borreluurtje, lunch of diner. We geven je een paar tips.

Bistro ’t Kannetje
Bistro 't Kannetje is gevestigd aan het Lieve Vrouweplein in het historisch centrum van Amersfoort. De naam van het restaurant is ontleend aan die van de oprichters, de vier broers ‘Kan’. De Bistro is sfeervol ingericht met, hoe kan het ook anders, veel kannetjes. Zomers is het heerlijk relaxen  op het terras op het plein aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren of in de binnentuin. In de winter kun je je opwarmen bij de openhaard.

Wereldrestaurant 22HIGH
De formule van Wereldrestaurant 22HIGH is leuk om te proberen. Voor een vast bedrag kun je 2 of 3 uur onbeperkt genieten van de heerlijkheden uit diverse  wereldkeukens. Bovendien zijn alle non-alcoholische drankjes bij de prijs inbegrepen. Je stelt zelf je menu samen en reist van keuken naar keuken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Amersfoortse Eemplein en omgeving.

Amersfoort heeft alles in huis voor een dagje winkelen. De mooie historische binnenstad heeft exclusieve boetiekjes, trendy kledingzaken, verschillende ‘hotspots’ en ook voor de kinderen heeft het compacte centrum van Amersfoort winkelpret te bieden.